Wat is duurzaam leven?

Sinds dat we als gezamenlijke wereldbevolking de noodklok hebben geluid over de opwarming van de aarde, zijn we met zijn allen ook meer bewust geworden over hoe duurzaam ons leven eigenlijk is. Wat is nu daadwerkelijk duurzaam leven en hoe kun je hier zelf voor zorgen? In deze blog gaan we het hebben over duurzaam leven en hopen we informatie te bieden wat bij kan dragen aan het bouwen van een gezondere wereld.

Wat is duurzaam leven?

Een duurzaam leven kan worden gedefinieerd als de zorg voor je omgeving en de natuur, maar daarnaast betekent het ook dat je slimmer omgaat met de grondstoffen, zodat ze ook nog bruikbaar blijven in de toekomst. Bij het leven van een duurzaam leven kom je tot de bewustwording van alle dagelijkse gewoonten die je gaandeweg duurzamer kunt laten worden.

Natuurlijk kun je niet op ieder moment van de dag je woning gaan verduurzamen. Op het moment dat je in een huurwoning woont, worden je plannen vaak al snel gedwarsboomd. Echter kun je meer doen dan je voor mogelijk had gehouden. Ben je benieuwd wat je zoal kunt doen om een huurwoning te verduurzamen? Lees die hier!

De drie p’s

Net zoals duurzaamheid in het algemeen vaak wordt besproken, wordt een duurzaam leven ook vaak gekenmerkt door de drie P’s. Deze aspecten vormen dan ook de basis van een duurzamer leven:

  1. People: bij duurzaamheid draait het niet alleen om het beschermen van het milieu, maar ook over het welzijn van de bevolking. Hierbij kunnen we denken aan keuzes zoals gezonde gemeenschappen, gelijkheid, eerlijke arbeidsomstandigheden en sociale rechtvaardigheid die vaak nog veel te wensen over laat.
  2. Planeet: het behouden van onze natuurlijke hulpbronnen, het verminderen van afval en het minimaliseren van schadelijke impact op de planeet. Dit zijn allemaal kernprincipes en krijgen dan ook de laatste jaren steeds meer prioriteit.
  3. Winst (profit): ten slotte kunnen we ook in de economische sector spreken van een duurzaam leven. Dit wil zeggen dat winstgevende activiteiten worden ondernomen op een manier dat zowel milieuvriendelijk als sociaal verantwoordelijk is.

Vervang wegwerkplastic met herbruikbare producten

De makkelijkste manier op papier, maar daarentegen veel moeilijker om uit te voeren in de praktijk, is het vervangen van plastic producten. Alles wat we kopen verdwijnt voor de helft van de tijd gewoon ergens in de natuur waardoor het zwerfafval wordt. Daarnaast is plastic ook nog eens een chemisch materiaal en is het ontzettend slecht voor onze natuur.

Thuissituatie onder de loep

Ook kun je thuis veel meer bijdragen dan je zou denken. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken om afval te verminderen, te recyclen, duurzame producten te gebruiken en zelfs het rijden van een elektrische auto kan aanzienlijk bijdragen. Nu kun je je misschien afvragen: hoeveel kost een laadpaal thuis? Dit kun je echter zo duur maken als dat je zelf wil. Wanneer je echt kwaliteit wil hebben, dan kun je er beter een aanschaffen met een duurder prijskaartje. Op deze maniervoorkom je problemen aan je elektrische auto.

Vond jij dit onderwerp over een duurzaam leven nu interessant en wil je zelf ook een grotere bijdrage leveren? Lees dan hier ons artikel hoe je mee kunt verduurzamen en mee kunt werken aan een gezondere wereld!

Lees ook:  Glasbewassing is een apart beroep

No Replies to "Wat is duurzaam leven?"