Verduurzaam met ons mee

Door de hoge energieprijzen wordt het voor steeds meer mensen interessant om energiezuinig te gaan leven. Het verduurzamen van jouw huis hoeft niet moeilijk te zijn. Met relatief eenvoudige aanpassingen zorg jij voor de natuur en natuurlijk voor jou zelf! Wij hebben een aantal stappen naar een duurzame woning op een rijtje gezet.

 

De spouwmuur isoleren

De eerste stap die je kunt ondernemen is het isoleren van de spouwmuur. Hiermee bespaar je honderden euro’s op de energierekening. Bij het isoleren van de spouwmuur worden er gaten in de buitenmuur geboord. Vervolgens wordt de ruimte tussen de muren gevuld met isolerend materiaal. Voor het isoleren van de spouwmuur worden in de meeste gevallen gebruik gemaakt van glas- of steenwol, PF schuimparels of purschuim. De isolatie in de spouwmuren zorgt ervoor dat er meer warmte wordt vastgehouden in huis. Hierdoor hoef je natuurlijk minder energie op te wekken.

 

Het schuin dak isoleren

Door het schuin dak te isoleren is het mogelijk om tot wel 30% van de energie te besparen. Het schuin dak is zowel van de binnenkant, als de buitenkant te isoleren. Door het schuin dak via de binnenzijde van je woning te isoleren ben je een stukje goedkoper uit ten opzichte van isoleren via de buitenzijde. Het isoleren via de buitenzijde is daarentegen effectiever, omdat de isolatie zonder verstoord te worden geplaatst kan worden. Voor het isoleren van het schuin dak worden materialen gebruikt, zoals glaswol, steenwol of houtvezel.

Zonnepanelen laten leggen

Zonnepanelen worden tegenwoordig steeds populairder. Door zonnepanelen op jouw dak te laten leggen spaar je niet alleen het klimaat. Je bespaart natuurlijk ook op de energiekosten. Ook wanneer het bewolkt is wekken de zonnepanelen nog iets van stroom op. De aanschaf van zonnepanelen worden vaak al snel terugverdiend. Gemiddeld worden zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend. Het is dus zeker de overweging waard om zonnepanelen aan te schaffen. Aan de hand van de grootte van jouw huis wordt het aantal zonnepanelen berekend. Schijnt er niet voldoende zon op jouw huis? Plaats zonnepanelen op je tuinhuis om extra energie op te wekken.

Een warmtepomp instaleren

Een andere oplossing voor iedereen die duurzamer wil gaan wonen: een warmtepomp. De warmtepomp zorgt namelijk op een duurzame manier voor warmte. Hierdoor is een warmtepomp een slimme, milieubewuste verwarming voor jouw huis. De warmtepomp is een energie-efficiënt en goed alternatief voor de cv-ketel. Door warmte uit de omgeving te halen, voorziet de warmtepomp jouw woning van warmte.

De vloer isoleren

Met een geïsoleerde vloer krijg je niet alleen warme voeten. Je houdt ook een stuk meer warmte vast in de woning. Het isoleren van de vloer kan een stuk goedkoper dan de rest van het huis. De isolatie kan aan de onderkant van de vloer vast worden gemaakt via de kruipruimte. Mocht je geen kruipruimte hebben, dan kun je de vloer laten vervangen voor een nieuwe geïsoleerde vloer of vloerisolatie aanbrengen op de bestaande vloer.

Lees in dit artikel wat je kunt doen om te verduurzamen, wanneer je gehuurd zit.

Lees ook:  Duurzame alternatieven voor cosmeticaverpakkingen

No Replies to "Verduurzaam met ons mee"