Wat is de CNC techniek?

CNC is een term die veel gebruikt wordt in de metaalindustrie. CNC staat voor Computer Numerical Control. Wat is CNC dan precies? CNC is een computergestuurde techniek die aan het eind van de jaren vijftig in de vorige eeuw ontstond. In eerste instantie werd er voor CNC gebruik gemaakt van analoge computers. Later werd er gebruik gemaakt van de digitale computers. De ontwikkeling zorgde ervoor dat er op grote schaal replica’s van producten geproduceerd konden worden.

 

Geschiedenis

Wat is CNC vandaag de dag zonder de geschiedenis? De productietechniek is begonnen met machines die eerst geprogrammeerd waren om een soort patroon te volgen. De industrie die helemaal geautomatiseerd was kreeg hiermee een grote en nieuwe impuls. Vanaf toen was het mogelijk om duizenden exemplaren van een product te maken, zonder dat hier arbeiders voor nodig waren. Later kwamen er aanpassingen in de CNC. Zo werd er van analoge computers naar digitale computers gegaan. Ook is het daardoor nu mogelijk dat een computerprogramma eenvoudige aanpassingen in de bewerking kan aansturen.

 

Bewerken

Wat is CNC dan nog meer? CNC is een zeer gunstige techniek die het mogelijk maakt om tegen gunstige tarieven grote hoeveelheden van bepaald plaatmateriaal af te nemen. In de CNC techniek bestaan er verspanen en niet-verspanen activiteiten. Onder verspanen activiteiten vallen bewerkingen waarbij er restafval ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld plaatwerk zijn. Bij verspanen bewerking kan het restmateriaal daarna eventueel voor iets anders gebruikt worden. Bij niet-verspanen bewerking ontstaat er geen restafval. Dit zijn bijvoorbeeld machines die CNC frezen of lassen. Bij CNC kan er gebruik gemaakt worden van meerdere computer aangestuurde programma’s. Dit kunnen programma’s zijn zoals lasersnijden, plasmasnijden of autogeen snijden. Dit kunnen ook programma’s zijn zoals kanten, frezen, lassen of robotlassen. De net genoemde programma’s zijn slechts een kleine greep uit alles wat CNC kan.

 

Materialen

De materialen die met CNC bewerkt kunnen worden zijn er een hele hoop. Bijna alle materialen kunnen middels de CNC techniek bewerkt worden. Dit zijn bijvoorbeeld koper, aluminium, staal, hout, foam, plexiglas en glasvezel. Maar ook leisteen, marmer en graniet kunnen bewerkt worden. Het maakt daarbij niet uit vanuit welke industrie je komt om iets te laten bewerken. CNC techniek wordt gebruikt bij de spoorwegen, maar ook in de luchtvaart en bijvoorbeeld bij defensie.

wat is cnc

Lees ook:  Wat is fulfilment?

No Replies to "Wat is de CNC techniek?"