Wat betekent nachtblind?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, dat iemand nachtblind is. Maar wat betekent het nou eigenlijk als iemand nachtblind is? Waar heeft deze persoon dan last van? Dit en nog veel meer wordt in deze blog uitgelegd.

Nachtblind

De meeste van ons vinden het normaal dat onze ogen zich aanpassen aan het donker. Als wij van een verlichte naar een donkere ruimte gaan dan duurt het ongeveer 20 tot 30 minuten voordat ons oog helemaal gewend is aan het donker. Je kan dan beter zien in het donker. Bij sommige mensen gebeurt dit echter niet. Zij blijven, ook na een tijdje in het donker te blijven kijken, nog steeds slecht zien. Dit wordt nachtblind genoemd. Het betekent dus eigenlijk dat je in het donker niet goed kunt zien omdat de ogen zich niet aanpassen aan het donker.

Het oog

Mensen die nachtblind zijn hebben net als ieder ander persoon lichtgevoelige cellen in het netvlies. Dit worden ook wel de staafjes in ons netvlies genoemd. Bij mensen die nachtblind zijn werken de lichtgevoelige cellen echter niet of niet goed. Dit zorgt ervoor dat zij in het donker niet goed kunnen zien doordat het oog zich niet aanpast aan het donker. Nachtblind ben je aan beide ogen, dus het is niet zo dat je met één oog wel goed kunt zien in het donker.

Syndroom van Usher

Mensen met het Ushersyndroom zijn of worden ook nachtblind. Naast dat zij nachtblind worden worden zij vaak ook blind. Dit kan al bij de geboorte zijn, maar dit kan ook pas later ontstaan. Je merkt het als je in het donker niets of bijna niets meer kunt zien. Mensen met het syndroom van Usher kunnen nachtblindheid niet voorkomen, het hoort immers bij het erfelijke syndroom.

Lees ook:  Leren om hulp te vragen

No Replies to "Wat betekent nachtblind?"