Valse VOG’s in de omloop

Het zal niet de eerste keer zijn dat er neppe VOG’s in de omloop zijn. In 2016 en in 2019 kwam dit al eerder voor. Dit is uiteraard niet de bedoeling en bovendien is het ten strengste verboden. Zowel het verkopen en kopen van deze valse documenten komt gepaard met een aantekening en is sommige gevallen zelfs een strafblad. De overheid streeft ernaar om dit te voorkomen en de VOG in zijn waarde te laten. Het is tenslotte een belangrijk document voor maatschappelijk werk en onze maatschappij in het algemeen. Er is een instantie in Nederland die VOG’s afgeeft en controleert. Volgens hun is het nagenoeg onmogelijk om deze documenten te vervalsen.

 

Hoe herken je een echte VOG?

Een echt document herkennen

Hoe herken je een echte VOG? Nou, laten we ten eerste voorop stellen dat je hopelijk nooit in de situatie komt waarin dit nodig is. Nu even over op de orde van de dag. Een echte Verklaring Omtrent Gedrag herken je pas als je weet hoe een origineel exemplaar eruit ziet. Deze kun je dus gaan bestuderen. Kenmerken waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld:

  • Rasterlijnen die zich op het papier bevinden
  • Het logo van de overheid in het blauw
  • Een watermerk
  • Zichtbare hologram

Dit zijn de voornaamste kenmerken van een geldige VOG. Heb jij een VOG ontvangen en twijfel je of deze wel echt is, dan kun je het volgende doen. Neem contact op met de instantie die de echtheid van wettelijke documenten controleert. In dit geval is dit Dienst Justis. Zij helpen jou op een serieuze manier en gaan onderzoeken of het ontvangen document inderdaad nep is.

 

Straf

We hadden het er al even kort over dat het vervalsen van deze documenten strafbaar is. Je overtreed de wet en zult hier dus ook de consequenties van moeten in zien. Deze straf kan verschillend zijn. In het ergste geval krijg je een hoge boete of een celstraf van maximaal 7 jaar. Ook moet je beseffen dat je na een gevangenisstraf zelf niet meer in aanmerking komt voor een VOG.

Lees ook:  Hoe maak je successen

No Replies to "Valse VOG’s in de omloop"


    Got something to say?

    Some html is OK