Tips tegen snurken

Snurk jij tijdens het slapen en heeft je partner hier last van? Veel koppels hebben er mee te maken en ze hebben hier vaak geen oplossing voor. Ben jij benieuwd wat je kan doen tegen snurken? Vaak ligt de oorzaak bij het slaapritme, de hoeveelheid slaap en de levensstijl. Door dat snurken afhankelijk is van meerdere factoren, betekent het ook dat er niet direct een concrete oplossing is voor snurken. Maar, een aantal algemene tips en de Buteyko-methode kunnen er wel voor zorgen dat je rustiger slaapt en het snurken eventueel minder wordt of zelfs verdwijnt.

  1. Eet niet voor het slapen: Zorg dat je ruim 2 uur voor je gaat slapen geen zware maaltijd meer eet. Wanneer je dit wel doet, vergroot je de kans op snurken die nacht. Door namelijk te eten, komt er meer druk op je longen te staan waardoor je ademhaling oppervlakkeriger wordt. Je ademhaling versnelt hierdoor, waardoor er meer lucht circuleert en de kans groter is dat je snurkt.
  2. Buteyko ademhaling: Dr. Buteyko heeft een methode ontwikkeld die de ademhaling normaliseert. Wanneer je deze ademhalingsmethode eigen bent, zal het er ook automatisch voor zorgen dat je ’s nachts rustiger wordt. Tijdens een Buteyko-cursus word je de juiste manier van ademhalen aangeleerd en kun je deze verder trainen. Wanneer de Buteyko-methode genormaliseerd is, komt snurken steeds minder voor en slaapt met beter.
  3. Zorg voor voldoende slaap: om snurken te voorkomen is het verstandig om een stabiel slaapritme te hebben. Dit kun je doen door elke dag de wekker op een vast tijdstip tijden te zetten en elke avond op een vaste tijd te gaan slapen. Een stabiel slaapritme zorgt ervoor dat je rustiger slaapt en waardoor je minder snel last zult hebben van snurken.
  4. Op je zij slapen: Snurken komt het meest voor wanneer we op onze rug liggen. Dit komt omdat spieren zoals de huig en de tong verslappen. Wanneer je op je rug ligt wordt hierdoor je luchtweg sneller geblokkeerd. Dit kun je voor een gedeelte al voorkomen door op je zij te slapen.
  5. Vermijd alcohol: alcohol zorgt er voor dat je spieren verslapen. Met name een verslapte tong, mond en keel veroorzaken de snurkgeluiden.
  6. Behandel je verkoudheid: Tijdens een verkoudheid raakt je neus verstopt en ben je verplicht door je mond te ademen, waardoor de kans op snurken vergroot wordt. Zorg er daarom voor dat je tijdig je verkoudheid behandelt. Het voorkomen van snurken tijdens je verkoudheid kan je doen door bijvoorbeeld een neusspray te gebruiken om vrijer ademen en de kans op snurken te verkleinen.
Lees ook:  Een dagje weg

No Replies to "Tips tegen snurken"


    Got something to say?

    Some html is OK