Onderwater wereld en de industrie

De diepe onderwaterwereld van onze planeet kan net zo vreemd zijn als de ruimte. Bruggen, olieplatforms en andere constructies reiken in en over deze gebieden en vereisen dat bekwame arbeiders ze bouwen en onderhouden. Boven het oppervlak vereist het lassen, snijden en monteren van deze constructies alleen de training en vaardigheid om het werk te doen. Het uitvoeren van diezelfde taken onder water vereist een geheel nieuwe set vaardigheden, begrip en uitrusting. Welkom in de wereld van commercieel duiken, en meer specifiek onderwaterlassen. Vaak wordt er onderwater gewerkt aan sprinkler installaties, de zogeheten Sprinklertank inspecties

Vaak genoemd als een van de gevaarlijkste klussen op aarde, staat onderwaterlassen voor uitdagingen van de omgeving, de gereedschappen en zelfs van het lasproces zelf. Wat maakt een goede onderwaterlasser? ‘Grit’, zegt de vijftienjarige veteraan Kirk Hooker. ‘Grit en geduld.’ Een voorliefde voor avontuur kan ertoe leiden dat iemand lasser-duiker wordt, maar geduld en vasthoudendheid zullen hen helpen slagen. Hooker begon ongeveer twintig jaar geleden met lassen. Hij werd een gecertificeerde commerciële duiker om zijn liefde voor onderwaterlassen te nemen. In de afgelopen jaren ontwierp en bouwde hij een mobiele duikfles waarvoor patent is aangevraagd, om anderen te leren over onderwaterlassen.

Nat versus droog lassen?
Onderwaterlassen heeft twee vormen. Natlassen, onze focus hier, en hyperbaar of droog lassen. Hyperbaar lassen gebeurt onder water, maar een droge leefomgeving beschermt de las. Dit kan klein zijn, alleen het lasgebied beslaan, of groot genoeg om een ​​team lassers te dragen. Droog lassen onder water heeft zijn eigen uitdagingen, waaronder hoge kosten. Het grootste voordeel ten opzichte van nat lassen is dat het oppervlaklassen nabootst, waardoor meerdere processen kunnen worden gebruikt die een sterkere las kunnen opleveren.

De uitdagingen van onderwaterlassen
Natlassen maakt gebruik van afgeschermd metaalbooglassen (SMAW) en speciaal gecoate elektroden. Zoals elke lasser weet, moet voor een solide las de boog en het lasbad goed in de gaten worden gehouden. Zichtbaarheid is de grootste uitdaging bij nat lassen. Troebel water, gebrek aan licht en zwevende deeltjes zijn nog maar het begin. Binnenin de helm is het zicht beperkt, zoals bij een gewone laskap, maar lassers moeten hun omgeving meer in de gaten houden dan oppervlaktelassers. Luchtbellen van uitademing en die veroorzaakt door het lasproces belemmeren constant het zicht. Als de duiker een goede positie kan krijgen waar er geen bellen in hun gezicht zijn, is het nog steeds moeilijk om de boog te zien omdat het water de laspoel constant dooft. Het is belangrijk om een ​​nauwe boogopening te houden en er is niet veel plas om naar te kijken. Het onderhouden van een vloeibare las is moeilijk en het creëren van aantrekkelijke lassen onder water is aanzienlijk uitdagender dan boven het oppervlak.

Lees ook:  Hoe schrijf je een werkplekinstructiekaart?

No Replies to "Onderwater wereld en de industrie"


    Got something to say?

    Some html is OK