Alles over mestpompen en mestmixers

Daar goede mest het halve werk kan zijn, kunt u hier een uitleg vinden over verschillende mestpompen en mestmixers. Met name wat ze doen, de verschillende soorten, en wat ze voor u kunnen betekenen!

Wat zijn het?

Mestpompen worden gebruikt om te zorgen dat de mest en het slib om mest heen weggepompt kan worden naar een container vanaf de grond of een opslagplaats vanaf een container. Een mestpomp is belangrijk, omdat ze afgesteld zijn op de dikte en de samenstelling van mest. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan strohalmen die een normale pomp zouden blokkeren.

Mestmixers zorgen ervoor dat in een mestopslag de mest een gelijke verhouding blijft houden. Dit heeft tevens een groot voordeel wanneer er extra toevoegingen gedaan dienen te worden aan de mest, en om het geheel klaar te maken voor een nieuwe verdeling op de te bemesten grond. Ook wanneer mest buiten is opgeslagen en aan het weer wordt blootgesteld, kunnen mixers voorkomen dat mest teveel uitdroogt door het af en toe te mengen.

mestpomp en mestmixer

Mestmixers

Ook als u een mestmixer wilt aanschaffen zijn er meerdere mogelijkheden. We maken hier normaal het onderscheid tussen dompelroerders, staafmixers/tractormixers, en hydraulische mixers. Ook hier zijn een aantal verschillen in te vinden:

Hydraulische mixers lijken een beetje op een grote versie van een tractormixer. Ze worden aan een kraan bevestigd (van een voertuig) om vervolgens in een mestpoel of container gestoken te worden.Het voordeel is dat er veel (hydraulische) kracht op zit, met een mobiel karakter dankzij het voertuig waar de mixer op gemonteerd is.

Staafmixers en tractormixers worden vaak veel gebruikt. Een langwerpige stang, die vaak op de tractor wordt gemonteerd, waaraan een mixer zit die meestal naar beneden kan worden gezet om aan de slag te gaan. De best verkochte staafmixer voor mest is die van Eisele, en het is bewezen dat deze lang mee gaat. Een investering in duurzaamheid!

Een dompelroerder levert, net zoals de naam dompelpomp ook al aangaf, werk dat gedeeltelijk of helemaal onder het slib plaatsvindt. Hierbij zorgt een aangedreven propellers ervoor dat de inhoud van een container of mestput langzaam rond begint te draaien.

mestpomp en mestmixer

Mestpompen

U kunt verschillende soort mestpompen kopen. Deze mestpompen zijn onderverdeeld in verticaalpompen, dompelpompen, bouwpompen/vuilwaterpompen, en verdringerpompen/lobbenpompen. Hier zitten de volgende verschillen in:

Bij bouwpompen/vuilwaterpompen zal men sneller denken aan bijvoorbeeld vijvers en bouwlocaties. Deze pompen worden vaak gebruik vanwege hun hoge mobiliteit (er zitten wielen onder), en een grote slang die veel tegelijkertijd kan aantrekken. Een ander voordeel is dat ze er geen hulpvloeistof nodig is, en ze kunnen worden aangedreven door een elektro-, diesel-, of tractormotor.

Verticaalpompen zijn extreem duurzaam dankzij hun stevige bouw van hoge kwaliteit materialen. Deze pompen worden vaak geïnstalleerd op bijvoorbeeld een mestput, om makkelijk en zorgeloos voor een afvoer te zorgen. Daarnaast zorgt het sterke centrifugale systeem dat het de beste kracht levert voor stevige mest, met minimale kans op problemen.

Een dompelpomp wordt half of helemaal in datgene gezet dat gepompt dient te worden. Normaal zit hier aan de onderkant een aanzuigpunt dat vervolgens het slib via een slang aan de bovenkant afvoert. Dompelpompen zijn makkelijk te gebruiken.

Lees ook:  Zonnepanelen in Limburg

Lobbenpompen/verdringerpompen worden al lange tijd gemaakt, en hoewel ze iets trager zijn in hun aandrijving, zijn ze uitstekend geschikt voor vloeistoffen met een hogere dichtheid (zoals mest), en aanpasbaar voor allerlei werkzaamheden. Zo kan er door een aanpassing zelfs vloeistof met een hoge temperatuur, tot een maximum van 85 graden Celsius, zonder moeite worden verplaatst.

Klaar ervoor? Beginnen maar!

Elke soort pomp of mixer kan het verschil maken voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw situatie en plannen voor bemesting kan een pomp of mixer dus bijvoorbeeld beter mobiel zijn, of op een vaste locatie staan. Met verschillende aandrijvingen en hoeveel kracht wordt er voor elk bedrijf een oplossing geboden om mest te verplaatsen en te mixen om te voorkomen dat mest te hard wordt en het te mengen met toevoegingen. Alles kan! En als u nog specifiekere oplossingen nodig heeft, kan een bedrijf als Jacotech met al haar expertise hier ook nog eens bij helpen door machines op maat te maken voor bijzondere situaties.

No Replies to "Alles over mestpompen en mestmixers"


    Got something to say?

    Some html is OK