Hoe onze normale fiets veranderde

Het is allang geen geheim meer dat wij Nederlanders gek zijn op fietsen. We fietsen overal naar toe. Naar de stad, naar familie, naar de voetbaltraining van onze kinderen en noem het maar op! Nederland telt zelfs meer fietsen dan inwoners, dat zegt toch al genoeg? Er zit ook geen leeftijd aan fietsen, het is geschikt voor jong en oud. Ook de technologie in de fietswereld staat nooit stil. Zo worden elektrisch fietsen en e-bikes in het algemeen erg populair. Maar wat zijn elektrische fietsen precies en waar komen ze opeens vandaan?

 

Terug in de tijd

Bij het woord elektrische fiets denk je waarschijnlijk aan een recente uitvinding, maar niets is minder waar. Het is zelfs zo dat het eerste concept voor de elektrische fiets al in 1815 naar voren kwam en werd gepresenteerd. Natuurlijk functioneerde deze nog niet precies zoals ie moest doen, daarom is er in de jaren die daarop volgde veel aandacht aan de ontwikkeling besteed. Omdat het eerst een loopfiets was, kwamen er al snel trappers en een ketting aan te pas. De fiets ging steeds beter werken. Het was een betrouwbaar vervoersmiddel geworden voor veel inwoners in het Westen van Europa. Dit viel ook op bij de Amerikanen. Door het tekort aan beschikbare vervoersmiddelen voor arbeiders en inwoners in het middensegment gingen ze ook fietsen produceren. In totaal waren dat meer dan 1 miljoen in een jaar. Dit was aan het einde van de 19e eeuw, in 1899.

 

New Cool Electric

Electric bikes in Nederland

Na het prototype van de elektrische fiets werd al snel duidelijk dat dit de toekomst zou worden. Honderd jaar later was deze toekomst een feit. ‘normale’ fietsen werden vanaf nu voortgeduwd door elektriciteit. Het zal niet meer heel lang duren voordat de fiets zoals wij die kennen volledig getransformeerd is in een nieuw soort vervoersmiddel. New Cool Electric is zelfs een website waar je klassieke fietsen kunt bekijken die elektrisch worden aangedreven. New Cool Electric is slechts een van de vele voorbeelden.

Lees ook:  Het nut van een laptop

No Replies to "Hoe onze normale fiets veranderde"


    Got something to say?

    Some html is OK