Fake news
Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Door de opkomst van het internet is stroom van informatie die naar consument toe wordt gebracht steeds groter aan het worden. Daarbij moet worden vermeldt dat de kwaliteit van deze informatie erg verschild. Het is zelfs zo erg dat nieuws tegenwoordig zelfs als fake news wordt bestempeld. Vaak zie je dit soort foutief nieuws voorbij komen op een nieuws website. Deze nieuws website wordt dan door gelinkt op Facebook. Dit kunnen natuurlijk ook artikels van nieuws websites zijn.
Het lijkt te kloppen
Het lijkt er vaak niet op dat het nieuws niet klopt. Er namelijk vaak dicht bij de echte waarheid gezeten. Echter, worden dan ook een aantal feiten weggelaten of worden feiten verdraaid. Het idee van dit foutief nieuws is om de samenleving te ondermijnen. Door bijvoorbeeld foutief nieuws te verspreiden rondom een verkiezing kan de uitslag van de verkiezing worden beïnvloed. Het is dan ook belangrijk dat de plekken waarop dit gebeurd op het internet ervoor zorgen dat deze informatie niet wordt gedeeld op hun forum of plek. Zo stelt bijvoorbeeld Facebook waarop dit soort foutief nieuws vaak wordt verspreid een verbod in. Dit verbod houdt in dat er geen nieuws omtrent verkiezingen mag worden verspreid via bijvoorbeeld advertenties rondom die verkiezingen.
De USA
Het verhaal gaat namelijk de rondte dat er rondom de vorige presidentsverkiezingen in de USA trollen zijn geweest uit Rusland en misschien China die artikels hebben verspreid met onwaarheden. De schaal waarop dit is gebeurt is onbekend. Men gaat er wel vanuit dat dit is gebeurd. Het is voor de Amerikaanse overheid moeilijk om te achterhalen wie dit precies zijn geweest. Deze groepen worden namelijk aangestuurd vanuit de overheden uit deze landen zoals Rusland en China. Deze landen proberen via deze weg politiek figuren aan de macht te helpen die een voordeel voor hun land zouden zijn. Zij sturen er dan ook bijvoorbeeld op aan om bepaalde groepen uit de samenleving extra tegen elkaar worden opgezet om zo chaos te creëren. Tijdens verkiezingen plaatsen zij dan desinformatie die erop bedoeld is om een kandidaat zwart te maken. In Nederland gebeurd dit ook maar bijna niemand is zich hier ook daadwerkelijk bewust van.
Got something to say?