Defensief rijden, hoe doe je dat?

Meer dan 95% van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk gedrag.

De ongevallen zijn vaak als gevolg van afleiding, slechte rijtechnieken, maar ook van asociaal rijgedrag. Als iedereen een defensieve rijstijl zou hanteren, dan zou het aantal ongevallen ongetwijfeld dalen.

Defensief rijden- de definitie

Defensief rijden betekent letterlijk: het rijden met focus op het voorkomen van ongevallen, besparen van tijd en het niet verspillen van geld door zuinig en veilig te rijden. Hou hierbij wel rekening met de omgeving en acties van andere weggebruikers.

Vermijden, Herkennen en Beheersen.

Waarom noemen we dit defensief rijden? Is dit niet gewoon een goede rijvaardigheid en voertuigbeheersing?

De bovenstaande vragen hebben betrekking op deze driehoek:

Rijlessen Maastricht

Hierin is af te lezen dat het aantal tijd per handeling afneemt.

Defensief rijden is dus geen goede Rijvaardigheid en voertuigbeheersing, maar in plaats daarvan een rijvaardigheid waarbij je ook nog extra de focus legt op gevaarlijke situaties. Hiermee voorkom je ongevallen.

Hoe past u defensief rijden toe?

Er zijn verschillende modellen en methodes beschikbaar om rijden toe te passen. We gaan in deze blog in op de SAFE -methode. SAFE staat voor:

  • See and be seen: zien en gezien worden
  • Always a way out- altijd een uitweg
  • Far and wide view- veruit en breed kijken
  • Ever aware of surrounding- altijd bewust rijden en letten op uw omgeving

See and be seen

Bij het deelnemen aan het verkeer is het belangrijk dat u zichzelf zichtbaar maakt en zorgt dat u anderen kunt zien. Zorg daarom dat u de goede zit en stuurhouding instelt.

Always a way out

Zorg dat er altijd een uitweg is uit de verkeerssituatie. Houdt daarom voldoende afstand van uw voorganger. Zo creëert u tijd, kunt u eigen beslissingen nemen en blijft u onafhankelijk.

Far and wide view

Het juiste kijkgedrag is onmisbaar bij het toepassen van een defensieve rijstijl. Kijk ver vooruit en niet alleen naar het voertuig voor u maar ook naast u. Gebruik de spiegels op de juiste manier en stel deze correct in zodat u zo een klein mogelijke dode hoek heeft

Ever Aware

Blijf alert op uw voertuig en uw omgeving, laat u zo min mogelijk afleiden. Zo bent u te allen tijde alert om in te grijpen wanneer er iets fout gaat.

 

Nu u meer weet over defensief rijden bent u klaar om dit ook in uw voertuig toe te passen.

Heeft u nog geen rijbewijs maar wilt u hier wel aan beginnen.? Er zijn verschillende rijscholen in uw omgeving beschikbaar die gespecialiseerd zijn in defensief rijden. Neem contact op en laat weten dat u geïnteresseerd bent.

Lees ook:  rijlessen stopgezet tot 6 april

No Replies to "Defensief rijden, hoe doe je dat?"


    Got something to say?

    Some html is OK