Bassie en Adriaan de jeugdhelden

Een Clown en een Acrobaat

Het is zaterdag morgen 09:00. Ik ren naar onder en zet de tv aan. Snel zap ik naar mijn favoriete kanaal en kijk ik naar de avonturen van Bassie & Adriaan.

Wie kent ze niet? Clown Bassie en acrobaat Adriaan. Als kind keek ik graag naar de avonturen van deze 2 levensvrienden waarbij vriendschap altijd centraal stond. Bassie en Adriaan zorgde ervoor dat je als kind nieuwe dingen leerde over de wereld, culturen of landen op een leuke en speelse manier. Je had niet eens in de gaten dat je veel leerde. De afleveringen waren zodanig ingericht dat dit niet goed kenbaar werd, maar onbewust wel gebeurde.Wat ben ik blij dat ik deze periode heb mogen meemaken waarin de Nederlandse televisie op een hoog niveau qua content was. Tegenwoordig worden er niet meer zo een klassieke programma’s gemaakt als Bassie en Adriaan.

Sinds 1978 zijn deze kindervrienden al te zien in verschillende voorstellingen en televisie series en wordt hun naam gebruikt in verschillende soorten merchandise over deze serie. Denk hierbij aan: stripboeken, boeken , hoorspelen en zelfs voorstellingen. Bassie en Adriaan was hierdoor een hele grote hit op de Nederlandse televisie.

De impact

Sinds 16 oktober 1997 zijn de afleveringen van Bassie en Adriaan gestaakt. De afleveringen werden wel jarenlang uitgezonden in periodes daarna, waardoor heel veel jeugd en jongvolwassenen heel bekend zijn met deze kindervrienden. De programma’s werden jarenlang uitgezonden op Nederland 3. Bassie en Adriaan blijft populair, er zijn zelfs petities gemaakt om Bassie en Adriaan op Netflix te krijgen, en 3FM dj’s Ramon en Mark waren hier zelfs een actie voor begonnen. Zelfs anno 2019 is er nog geen spoor van Bassie en Adriaan op Netflix te herkennen. Dit komt als een hele grote verassing omdat er wel zeer duidelijk veel vraag naar is vanuit de Netflix gebruiker. Hopelijk gaat Netflix Nederland haar best doen om alsnog Bassie en Adriaan op Netflix te krijgen.

Het einde

Tegenwoordig is er geen Bassie en Adriaan meer. Dit heeft onder andere te maken doordat beide acteurs ruim de 70 gepasseerd zijn, maar ook door de steeds slechtere gezondheidstoestand van Clown Bassie. Sinds 2016 heeft Bas van Toor al last van verschillende ziektes. Hij is daardoor niet meer in staat om op te treden.

Zo blijkt maar weer dat deze kindervrienden populair blijven onder de Nederlandse bevolking en dat zij een speciaal plekje hebben verdiend in het hart van de Nederlander. Bassie en Adriaan zorgt voor nostalgie bij zowel oudere als jongere mensen.

Over Bassie en Adriaan is heel erg veel verschillende informatie te vinden. Als ik dit allemaal zou noteren, zal deze blog veel te lang worden. Gelukkig zijn er zat websites die nog meer informatie over Bassie en Adriaan weergeven, denk aan de website Siqandar.com.

Lees ook:  Even helemaal ontspannen?

No Replies to "Bassie en Adriaan de jeugdhelden"


    Got something to say?

    Some html is OK