3 manieren om de emotionele gezondheid op de werkplek te bevorderen

Op vele werkplekken wordt er nauwelijks nagedacht over de emotionele gezondheid op de werkvloer. Dit kan echter een geweldige kans zijn voor bedrijfsontwikkeling! Door middel van te investeren in het emotionele welzijn van het team, kunnen werknemers beter leren omgaan met stress en hun productiviteit stimuleren. Een algehele gezonde bedrijfscultuur die is ingericht op het waarborgen van de emotionele gezondheid kan bovendien helpen om een hoog ziekteverzuim en verloop te voorkomen. Dit kan een onderneming doen aan de hand van de volgende drie praktijken. 

Creëer een bedrijfscultuur die prioriteit geeft aan het psychologische welzijn

Naast het creëren van een schone werkomgeving is het belangrijk dat een bedrijf prioriteit geeft aan het mentale welzijn. Voor het ontwikkelen van goede werkrelaties en emotionele gezondheid is het van vitaal belang om het psychologische welzijn voorop te stellen. Dit kan gedaan worden door een sfeer van psychologische veiligheid te creëren, waarbij er duidelijk wordt gecommuniceerd dat tekenen van pesten en (seksuele) intimidatie in strijd zijn met de bedrijfswaarden. Het is belangrijk om het team aan te moedigen om dergelijke problemen openlijk te bespreken en om hulp te vragen. Tevens is het aan te raden om individuen die onaangenaam gedrag vertonen niet direct te bestraffen, maar hen juist helpen om hun fouten in te zien als kansen voor groei. 

Maak emotionele gezondheid een gespreksonderwerp 

We kunnen niet alles in ons eentje. Wanneer diverse gevoelens worden opgekropt, dan kan dit leiden tot problemen zoals een burn-out, angst en depressie. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat werknemers zich comfortabel voelen om zich uit te spreken over ingewikkelde emotionele situaties. Bij het creëren van een open en veilige omgeving moeten werknemers het gevoel hebben dat hun emotionele gezondheid niet wordt gestigmatiseerd en met alle serieusheid wordt behandeld. Tevens kan het helpen om een educatief programma te implementeren dat onder meer inzicht geeft in stressvermindering op de werkvloer en het geven van emotionele ondersteuning aan anderen. Wanneer werknemers worden betrokken in het begrijpen van diverse emotionele processen, dan wordt het gaandeweg gemakkelijker om hierover te praten en open te zijn. 

Werken met een vitaliteitscoach 

Als je als werkgever proactief wilt werken aan je medewerkers om het beste te halen uit zichzelf en hun omgeving, dan kan je een vitaliteitscoach inschakelen. Dit soort coaches worden opgeleid om mensen te begeleiden met het bereiken van een gezonde leefstijl. Vitaliteitscoaching richt zich doorgaans op fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar meer informatie over een preventief medisch onderzoek, kijk dan op https://lifeguard.nl/healthcheck-uitvoeren/

Lees ook:  Zorgsector

No Replies to "3 manieren om de emotionele gezondheid op de werkplek te bevorderen"