Zelf worst maken doe je zo

Er zijn maar weinig etenswaren die met een beetje zorg en aandacht zo smakelijk zijn als de eenvoudige braadworst. We proberen allemaal als we met vakantie zijn de braadworsten in Duitsland, of Frankrijk, Engeland- overal wel eigenlijk. Over een goed gemaakte ambachtelijke worst van een eerlijke slager heb ik vaak de loftrompet gestoken, maar recentelijk ontdekte ik hoe makkelijk het zelf worst maken is. Ik leg je hier uit wat je nodig hebt en hoe eenvoudig het zelf worst maken is.

Gehaktmolen of keukenmachine?

In totaal is er voor een worst maken niet meer nodig dan varkensvlees, kruiden, darmen en een gehaktmolen. Voor het vlees kies je een lekker vettig vlees zoals speklappen (25% vet), en dit maal je zelf in de gehaktmolen, of als je food processor vlees messen heeft om te “cutteren” dan gebruik je die. Eenvoudiger, maar het gemalen vlees wordt wel fijner en bovendien wordt het wat verhit. Je kunt de worsten variëren met allerlei smaakmakers: voeg een beetje witte wijn, spek, knoflook, rozemarijn en tijm toe voor een Toulouse; knoflook, fijngestampt venkelzaad en een scheut rode wijn voor authentiek smakende Italiaanse Salsiccia; voeg gerookt paprikapoeder toe voor een redelijk imitatie van chorizo of verwissel varkensvlees voor lamsvlees, voeg een flinke klodder harissa toe en creëer je eigen merguez. De wereld in een worst.

Vervolgens ga je de worst vullen. Worstenvellen worden “darmen” genoemd en zijn er in twee soorten. Kunstdarmen zijn geweldig voor veel gekookte worsten, maar voor een echte worst moet je natuurlijke darmen gebruiken. Je vult de darmen met een worstenvuller, of evt. improviseer je met een kitspuit. Knoop erin en klaar!

Smullen maar!

Als je al deze tijd en moeite hebt geïnvesteerd in je verse worst maken dan moet je ze ook op de juiste manier bereiden. Kwak ze niet in een hete pan en prik er met een vork in – het worstvel doet uitstekend werk om alle heerlijke sappen binnen te houden en het bakvet buiten, dus zorg ervoor dat de worst smoort in zijn eigen door jou geselecteerde vetten. Immers, als je je zorgen maakt over het vetgehalte, dan kun je beter op een wortel knabbelen. Laat hun vette lijfjes zachtjes met elkaar rollenbollen voor tenminste een half uur. Als de velletjes lichtbruin worden en vervolgens beginnen te karamelliseren is het tijd om ze op het dienblad op te offeren en de bewondering te oogsten!

Lees ook:  Wat kost het hosten van een website?

No Replies to "Zelf worst maken doe je zo"