Wat zijn mestpompen en mestmixers en hoe gebruik je deze machines

Het is een geen verkeerd idee om als vee boer voor het mixen van mest gebruik te maken van machines. Een goede mestpomp kan helpen om zonder problemen mest van de stal naar een opslagsysteem te krijgen. Je bespaart er veel tijd en geld mee. In deze blog vertellen we je welke soorten mestmixers en mestpompen er zijn, en hoe deze praktisch kunnen worden ingezet om mest succesvol uit jouw put of kelder te krijgen.

Jacotech Mestpompen en Mestmixers

Geld besparen met een mestmixer

Wanneer de mest niet goed gemixt is, blijven er veel mineralen achter. Door niet slecht gemixte mest moet je als boer een te hoge prijs per ton betalen voor jouw mest. Met dit apparaat zorg je ervoor dat er geen bezink laag op de bodem van jouw kelder of put ontstaat. Een mestmixer. De naam zegt het al. Bij het leegrijden van mestkelders of mestputten, wordt de onderste laag vaak niet goed geleegd. Het probleem ontstaat doordat de zuigslang de bodem van de put of kelder niet bereikt. Dit kan met een tractor aangedreven mixer, maar ook een elektrische mixer. Kijk eens bij bedrijven zoals Jacotech, voor een mestmixer van goede kwaliteit. U kunt zo zonder problemen uw mest uitrijden.

Wat is een mestpomp

Wanneer je mest van een stal naar een opslagsysteem wilt verplaatsen, kun je dit op meerdere manieren uitvoeren. Het neemt veel tijd in beslag om continu heen en terug te rijden met een mesttank. Je kunt gebruik maken van elektrische dompelpompen, trekker aangedreven mestpompen en elektrische centrifugale mestpompen. Hiermee kun je jouw mest sneller en met meer gemak verplaatsen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanleveren van goede mestpompen.

Elektrische dompelpomp

Met een elektrische dompelpomp kan mest eenvoudig uit een kelder of put gepompt worden, en verplaatst worden naar een opslag. De capaciteit van een elektrische dompelpomp is afhankelijk van het soort mest wat verpompt wordt, de opvoerhoogte en de afstand. Er kan gekozen worden uit een versnijdende dompelpomp voor rundveemest en een niet-versnijdende dompelpomp voor varkensmest. Dit soort pomp heeft een vermogen van 2,3 tot wel 21 kW.

Trekker aangedreven mestpomp

Een trekker aangedreven mestpomp wordt compleet aangeleverd op een frame. Zo kan de pomp achter de trekker in een driepunt worden opgehangen. Een trekker aangedreven mestpomp geeft veel druk. Om schade van dit soort trekker met veel kracht tot een minimum te beperken, kan een stenenvanger worden aangebracht. Een stenenvanger zorgt voor centrifugale kracht, waardoor de meeste stenen niet meer door de mestpomp gaan.

Een Elektrische centrifugaalpomp

Een centrifugaalpomp wordt gemonteerd op een tweewielige handkar. Het beschikt over een 5,5 kW elektromoter. Aansluitingen van dit soort mestpompen zijn zowel mogelijk op de zuigleiding als perszijde 3”. Bij mest van kalveren of varkens is er de keuze om met een centrifugaalpomp te werken.

Lees ook:  Wat is fulfilment?

No Replies to "Wat zijn mestpompen en mestmixers en hoe gebruik je deze machines"


    Got something to say?

    Some html is OK