De geschiedenis van de gas aansteker

Gasaanstekers zijn een van de meest gebruikte instrumenten om sigaretten aan te steken. Ze bieden een andere ervaring dan traditionele lucifers of aanstekervloeistof, en ze bestaan ​​al veel langer dan veel mensen denken. Het is belangrijk om de geschiedenis van gasaanstekers te kennen om te begrijpen hoe ze werken en waarom ze zo veel worden gebruikt.

De “uitvinding” van vuur

Eerst moeten we kijken waar de werkelijke oorsprong van vuur ligt. Er wordt vaak gezegd dat dit ongeveer 400.000 jaar geleden is, toen de mens voor het eerst een vonk creëerde door vuurstenen tegen elkaar te slaan. Deze vonk was echter lang niet genoeg om vuur te veroorzaken. Deze gebeurtenis bleef wachten tot ongeveer 15.000 jaar geleden, toen de techniek werd verfijnd. Dit werd gedaan door een kiezelsteen tegen ijzererts te slaan, waardoor een vonk ontstond die heet genoeg was om vuur te maken.

Daarna werd vuur gebruikt in combinatie met de boogboor, een hulpmiddel dat al sinds Homo Erectus bestaat. Dit hielp de wrijving te vergroten en maakte het gemakkelijker om vuur te maken. In die tijd kwam er een nieuwe technologie op de markt: flintlock-ontsteking, waarbij de mens vuur kon aansteken door vonken te creëren dankzij metalen messen die elkaar raken. Dit werd toentertijd ook veel gebruikt in het maken van wapens, waarbij buskruit werd aangestoken doormiddel van deze technologie.

Revolutie van vuur

Het is iets meer dan honderd jaar geleden dat de eerste echte gas aansteker werd geproduceerd door de Fransman Henry Pingeot. Zijn aansteker gebruikte een lont, die werd aangestoken met alcohol. Het duurde niet lang voordat dit idee werd vervangen door de vuursteen die we vandaag kennen. Deze aanstekers waren erg populair tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, omdat ze door hun gebrek aan brandstof in allerlei weersomstandigheden konden werken. Het produceerde ook geen open vuur en kon dus binnenshuis of in winderige omstandigheden worden gebruikt. In deze tijd werden de gasaanstekers niet zomaar in de prullenbak gegooid, maar werden hun tanks bijgevuld om opnieuw te worden gebruikt.

Een ander ontwerp is ook ontstaan ​​via Georges Blaisdell, de uitvinder van de Zippo. Dit was weer een aansteker die er esthetischer uitzag en in een oogwenk kon worden geopend. Sommige mensen gebruiken dit soort aansteker tegenwoordig nog steeds, vanwege de traditionele achtergrond.

 

gas aansteker

Lees ook:  Wat je moet weten over Ripple

No Replies to "De geschiedenis van de gas aansteker"