We kennen allemaal wel het gevoel van een stevige knuffel. Een moment om even lekker tot rust te komen. Het voelt veilig, warm en vertrouwd waarbij alle spanning langzaam uit je lichaam verdwijnt. Wat als je nu niet goed in slaap kan komen? Puur omdat er zo veel onrust in je lijft raast? Een verzwaringsdeken kan hierbij helpen.
Een goede nachtrust
Door voldoende en goed te slapen verminder je de kans op stress, angst, depressies, burn-out en andere psychische en lichamelijke klachten ten gevolge van langdurige vermoeidheid. Daarnaast zorgt een slechte nachtrust er ook voor dat het zenuwstelsel gevoeliger gaat reageren op prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je welzijn, emotionele gesteldheid en werkprestaties.
Wat te doen bij een slechte nachtrust?
Meer dan 30% van de mensen heeft last van slaapproblemen. Een veel voorkomende oplossing is het gebruiken van slaappillen. Maar het kan ook anders. Voorbeelden hiervan zijn een rustige avondritueel, een uur voor het slapen gaan geen schermgebruik of het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. Maar wat als je hier de tijd en of discipline niet voor hebt? Het heeft natuurlijk wel een invloed de invulling van je dag structuur. Dan toch maar weer naar die pillen grijpen? Nee. Beter niet.
De babytijd. Kan jij het je nog herinneren? Waarschijnlijk niet. Maar toen je nog een baby was werd je hoogstwaarschijnlijk ingebakerd op het moment dat je onrustig was of wanneer het tijd was om te slapen. Inbakeren betekent het stevig inwikkelen in een doek. Deze doek zorgt voor een geborgen gevoel. Een beetje het zelfde als het veilige gevoel dat je ervaart in de baarmoeder. Inbakeren is een methode om baby’s in een rustige diepe slaap te krijgen.
De effecten van diepe druk
Diepe druk staat namelijk regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Mensen die problemen hebben met het in- en of doorslapen of prikkelverwerking problematiek ondervinden, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. Door diepe druk toe te passen op de spieren, pezen en gewrichten krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft. Hierdoor zal het lichaam zich gaan ontspannen en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat je ook makkelijker in slaap kunt vallen.
De effecten van een verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken is geen gewone deken, maar een deken met extra gewicht. Doordat deze deken zwaarder is, wordt er druk uitgeoefend op de diepe sensoren in het lichaam. Denk hierbij weer aan de spieren, pezen en gewrichten. Dit geeft dan het zelfde effect als die stevige knuffelen en het inbakeren bij baby’s, waar we het eerder over hebben gehad. Welke deken geschikt is voor jouw of je kind, is afhankelijk van de lichaamslengte en het -gewicht. Aangeraden wordt dat de verzwaringsdeken ongeveer 10% – 20% bedraagt van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Om het optimale effect te ervaren is het belangrijk dat de verzwaringsdeken goed wordt afgestemd op de gebruiker. Bij twijfels kan je altijd advies inwinnen bij een ergotherapeut. Is er bij de gebruiker sprake van hartproblematiek? Overleg dan eerst even met de huisarts of ergotherapeut wat beste mogelijkheden zijn.
Een fijne nachtrust gewenst!
Got something to say?